Забави падот на економската активност во еврозоната во август

23

Економската активност во еврозоната зајакна во септември, но сепак паѓа. Индексот на менаџери за набавка (PMI) се зголеми од 46,7 поени во август на 47,1 поени, покажа истражувањето на S&P Global.
Вредноста на PMI над 50 поени укажува на зголемување на активноста, а под 50 на пад.

Податоците од истражувањето, сумирани од француската новинска агенција АФП, покажуваат и втор последователен месечен пад на активноста во услужната индустрија.

И покрај „мрачната слика“ што ја прикажува PMI за услугите, Сајрус де ла Рубија, главен економист во Хамбуршката Комерцијална банка, смета дека сè не е толку лошо. Воедно, тој го истакна фактот дека компаниите во септември вработиле нешто повеќе од претходниот месец.

Економијата на еврозоната се бори откако Русија ја нападна Украина минатиот февруари. За сметка на војната, цените на енергијата нагло пораснаа, што доведе до висока инфлација.

Иако економијата ја преброди кризата подобро од очекуваното, а трошоците за енергија благо паднаа, инфлацијата сè уште е далеку над целта на Европската централна банка од два проценти, а домаќинствата го чувствуваат притисокот од повисоките цени на храната и пијалоците, наведува АФП.

На почетокот на овој месец, Европската комисија ја намали економската прогноза за еврозоната за оваа и следната година. Бруто домашниот производ (БДП) се очекува да порасне за 0,8 отсто оваа година и 1,3 отсто во 2024 година.

Фото: Freepik