Заедничкиот регионален пазар е клучен за просперитетот на Балканот

22

Соединетите Држави ги поддржуваат напорите на Западен Балкан за продлабочување и зајакнување на инклузивната регионална економска интеграција во согласност со правилата и стандардите на ЕУ, рече портпаролот на Стејт департментот на прашањето на Гласот на Америка да коментира за позицијата на САД за иницијативата Отворен Балкан. “Од една страна и Берлинскиот процес од друга страна.

Србија, Албанија и Северна Македонија продолжуваат да работат на нивната иницијатива Отворен Балкан.

“Ги охрабруваме регионалните лидери да бараат можности за намалување на трговските бариери, зголемување на економската конкурентност и изградба на регионално интегрирани и издржливи економии, што го обезбедуваат она што им треба на граѓаните“, рече портпаролот на Стејт департментот во изјавата, додавајќи дека создавање заеднички регионален пазар – што обезбедува слободно движење на луѓе, стоки и услуги – клучни за привлекување инвестиции и стимулирање на економскиот раст .

Западен Балкан е регион со огромен неискористен потенцијал, отелотворен во визијата и напорите на луѓето што живеат таму да станат успешен и просперитетен регион, целосно интегриран во Европската унија“, заклучи портпаролот на Стејт департментот.