Закрепнувањето на рубљата не е знак дека Русија се спротивставува на санкциите

24

Речиси целосното закрепнување на рубљата не е знак дека руската економија се спротивставува на санкциите на Вашингтон и неговите сојузници, изјави министерката за финансии на САД, Џенет Јелен.

Руската економија само се „ниша“ од санкциите воведени на крајот на февруари, изјави Јелен пред финансискиот комитет на Претставничкиот дом, пренесе Ројтерс.

„Пазарот за рубљата стана толку „искривен“ со акциите на руската влада и нејзината  централна банка што го ограничува одливот на капитал што, како што вели, не треба ништо да се заклучи за вредноста на рубљата, која падна на рекордно ниско ниво во однос на американскиот долар веднаш по почетокот нападот, но отогаш врати поголем дел од вредноста„, заклучи Јелен.