Записниците на ФЕД: Членовите се решени да продолжат да се борат против инфлацијата со зголемување на стапките

12

Претставниците на Федералните резерви на нивниот последен состанок укажаа дека има знаци за намалување на инфлацијата, но не доволно за да се спротивстави на потребата од натамошни зголемувања на каматните стапки, покажаа записниците од состанокот објавени во средата.

Додека првиот состанок од 31 јануари до 31 февруари заврши со помало зголемување на стапките од повеќето спроведени од почетокот на 2022 година, официјалните лица истакнаа дека нивната загриженост за инфлацијата е висока.

Инфлацијата „остана многу над“ целта на ФЕД од 2 отсто, се вели во записникот. Ова дојде со пазарите на труд кои „останаа многу тесни, придонесувајќи за тековните нагорни притисоци врз платите и цените“.

Како резултат на тоа, ФЕД одобри зголемување на каматните стапки од 0,25 процентни поени, што беше најмалото зголемување од првиот циклус на затегнување во март 2022 година. Овој потег ја доведе стапката на ФЕД до целниот опсег од 4,5%-4,75%. Но, во записникот се вели дека намаленото темпо доаѓа со високо ниво на загриженост дека инфлацијата сè уште е закана.

„Учесниците забележаа дека податоците за инфлацијата добиени во текот на изминатите три месеци покажаа добредојдено намалување на месечното темпо на зголемување на цените, но нагласија дека ќе бидат потребни значително повеќе докази за напредок во поширок опсег на цени за да бидат сигурни дека инфлацијата е на одржлива надолна патека“, стои во записникот.

Во резимето се повторува дека членовите веруваат дека ќе бидат неопходни „тековни“ зголемувања на стапките.

Акциите паднаа по објавувањето на записникот, додека приносите на државните обврзници го намалија најголемиот дел од нивните загуби од претходната седница.

Иако зголемувањето за четврт поен доби едногласно одобрение, во записникот беше забележано дека не беа сите присутни.

„Неколку“ членови рекоа дека сакаат зголемување за половина поен, или 50 базични поени, што ќе покаже уште поголема решителност за намалување на инфлацијата. Основната точка е еднаква на 0,01%.

Фото: facebook