Затворена SVB: Најголем банкрот на американска банка од 2008 година

71

Silicon Valley Bank пропадна, што резултираше со вториот најголем банкрот на финансиска институција во историјата на САД, пишуваат американските медиуми. Нејзините средства беа запленети од американската Федерална осигурителна корпорација, а банката пропадна откако нејзините клиенти, главно ИТ работници и компании за ризичен капитал, почнаа да ги повлекуваат своите пари, пишува CNN.

Падот на Silicon Valley Bank делумно произлегува од агресивното зголемување на каматните стапки на Федералните резерви во изминатата година. По долгогодишни каматни стапки кои се движеа околу нулата, централната банка минатата пролет започна серија зголемувања на каматните стапки за да го поскапи задолжувањето за бизнисите и поединците – начин да се изедначи инфлацијата.

FDIC, независната владина агенција која ги осигурува банкарските депозити и ги надгледува финансиските институции, рече дека сите осигурени штедачи ќе имаат целосен пристап до нивните осигурени депозити најдоцна до понеделник наутро.