Затворените градови ја чинат Кина најмалку 46 милијарди долари месечно

32

Ограничувањата на Ковид во Кина најверојатно ќе ја чинат земјата најмалку 46 милијарди долари месечно, или 3,1 отсто од БДП, во форма на губење на економската продуктивност, а влијанието би можело да се удвои доколку повеќе градови ги заострат мерките, според Блумберг.

Ова е минималната проценка на економист од кинескиот универзитет во Хонг Конг, врз основа на претпоставката дека градовите, кои генерираат околу 20% од бруто домашниот производ на Кина, во моментов воведуваат насочени блокади. Трошоците ќе се удвојат ако овие области го следат Шангај и наметнат построги политики кои бараат повеќето жители да останат дома.

Кинеските мерки значат дека „економската цена на блокирањето е јасно повисока отколку што гледаме во другите земји“, рече Џенг Мајкл Сан, професор на CUHK кој е дел од истражувачкиот тим кој користи податоци во реално време за да го измери влијанието на блокирањето. Проценката од 3,1% – што е еквивалентно на 295 милијарди јуани (46,3 милијарди долари) – е „конзервативна“, додаде тој, бидејќи не го вклучува ефектот врз приходот преку инфлацијата.

Сан и неговиот тим користат податоци за локацијата на речиси 2 милиони камиони кои минуваат низ Кина и чие движење е силно поврзано со локалната економска активност.

Доколку се вклучат влијанието врз инфлацијата низ земјата и несаканите ефекти од синџирите на снабдување, влијанието врз економијата ќе биде многу понеповолно. Според пресметките на Сан и неговите соработници, строгата блокада само во Шангај може да го намали реалниот БДП на Кина за 4%. Ако четирите најголеми кинески града заедно бидат сериозно блокирани, националниот БДП прилагоден според инфлацијата ќе се намали за 12% во периодот на блокадата.

Во најлош случај, сите градови ќе бидат блокирани на еден месец, што ќе го намали националниот БДП за 53% во тој период.