Земји со најниска стапка на инфлација во светот (инфографикa)

57

Инвеститорите се подготвуваат за подолга инфлација. Федералните резерви на САД укажаа дека построга монетарна политика е на картата во услови на силни добивки во вработеноста. Во Европа, иако падна, сепак е далеку над целта од 2%. Се проценува дека инфлацијата во целата еврозона во јануари достигна 8,5%.

Во исто време, некои земји успеаја да ја потиснат инфлацијата. Забавен раст, поевтини увозни трошоци и девизна политика се дел од факторите кои ја одржуваат инфлацијата умерена.

Додека ценовните притисоци ги растревожуваат глобалните пазари, следниот инфографик ги прикажува глобалните стапки на инфлација користејќи податоци од Trading Economics, фокусирајќи се на земјите со најниски нивоа на инфлација.

Многу од земјите со најниски стапки на инфлација се во Азија, вклучувајќи ги Макао, Кина, Хонг Конг и Тајван. Во овој регион, широко распространетите заклучувања го одложија растот и потрошувачката, намалувајќи ги инфлаторните притисоци. Минатата година, кинеските потрошувачи заштедија 2,2 трилиони долари во банкарски депозити за време на овие ограничувања, кои беа укинати претходно оваа година.

Инфлацијата во регионот беше под влијание на неколку други фактори. Претходно во пандемијата, азиските земји, вклучително и Кина, беа помалку погодени од зголемените трошоци за храна, зголемените цени на услугите и прекините на синџирот на снабдување, за разлика од она што беше забележано во Северна Америка и Европа.

Но, сега кога Кина повторно се отвори, некои знаци на инфлација почнуваат да се појавуваат. Цените на храната во декември пораснаа за 4,8% на годишно ниво, а цените за сместување во хотели растат.

Земја со најниска стапка на инфлација во светот е Јужен Судан. Политичката нестабилност и насилството во земјава влијаеа на намалувањето на инфлацијата, која во декември изнесуваше -11,6%.

Ниска инфлација забележа и земјата производител на нафта Оман, од 2,1%. Една од причините за ова е што оманскиот ријал е врзан за американскиот долар, со што валутата е стабилна. Инфлацијата остана умерена во текот на последната деценија во земјата.

Земја со најниска инфлација, по региони

Во Европа, Швајцарија има најниска стапка на инфлација, од 2,8%, или приближно една третина од еврозоната. Тоа е и најниската стапка во ОЕЦД. Силната валута на земјата ја заштити од инфлаторни притисоци и високи увозни цени.

Во меѓувреме, швајцарските производни цени се зголемија малку над инфлацијата, до 4,1% годишно во средината на 2022. Минатата година, Швајцарската народна банка ги зголеми каматните стапки за прв пат од 2007 година од -0,75% на -0,25% по 20 години дефлација.

Панама има најниска стапка на инфлација во Латинска Америка. Доларизацијата на панамскиот балбоа помогна да се намалат ценовните притисоци. Во јули, владата ја регулираше цената на 72 артикли за да спречи зголемување на трошоците за живот по тринеделни протести, бидејќи инфлацијата порасна до 5,2% во 2022 година.

Со најниска инфлација во Азија, Макао бележи пад на својата туристичка индустрија поради мерките за заклучување, а неговата економија ќе колабира и во БДП и во инфлација во 2022 година. Неговиот реален БДП се предвидува да падне близу 30% за годината.

VisualCapitalist