Земјите од ЕУ го ревидираат планот за намалување на потрошувачката на гас

26

Земјите од Европската унија (ЕУ) се обидуваат да го омекнат планот со кој се бара од 27-те земји членки да ја намалат потрошувачката на гас за 15 отсто од август до март, јавува денеска „РСЕ“, додавајќи дека новиот предлог треба да биде одобрен од страна на министрите за енергетика на земјите од ЕУ на утрешната средба.

Ревидираниот план, кој денеска го разгледуваат дипломатите, го подготви Чешка како претседавач со ЕУ, а за да стане закон ќе треба да биде одобрен од мнозинството од најмалку 15 земји на ЕУ.

Новиот предлог, кој го видел Ројтерс, ќе одржи доброволна цел за сите земји да ја ограничат употребата на гас, но ќе постави различни задолжителни цели, а предвидени се и голем број исклучоци.

Земјите кои немаат врска со гасоводите на ЕУ ќе бидат изземени, кои би можеле да ги опфатат островските нации како Ирска и Малта, а оние со големи количини гас во складиште може да се соочат со помали цели за ограничена побарувачка.

Земјите кои извезуваат гас во други земји, исто така, би можеле да се соочат со пониски цели, вклучувајќи ја можеби и Шпанија, која не се потпира на Русија за снабдување со гас и е меѓу најжестоките противници на предлогот на ЕУ.

Критичните сектори како што се хемиската индустрија и челичната индустрија, исто така, би можеле да бидат изземени. Новиот предлог ги става националните влади, а не Комисијата, како надлежни за процесот на посветеност на целта, што може да се направи само со поддршка на мнозинството земји.

Европската комисија минатата недела предложи 27-те земји-членки на ЕУ да ја намалат потрошувачката на гас за 15 отсто од август до март.

Целта би била доброволна, но Комисијата би можела да ја направи обврзувачка во случај на итни случаи за снабдување со гас. Тој план наиде на отпор од низа влади, при што некои категорично се против обврзувачките намалувања, а други не сакаат да му дозволат на Брисел да ја контролира нивната потрошувачка на енергија.