Зголемен број на крузери на Јадранот – Најпосетуван Дубровник

18

Патувањата на крузери во Јадранско Море од почетокот на 2023 година до крајот на ноември биле за 635 или 1,3 отсто повеќе отколку во истиот период во 2022 година, а бројот на патници на нив бил за 37,5 отсто повеќе или вкупно околу 860 илјади, според податоците на ДЗС- а. Во првите 11 месеци од 2023 година, 85 странски бродови направиле кружни патувања на Јадранот или три повеќе од истите месеци од 2022 година, а пловеле под знамињата на повеќе земји од минатата година, вкупно 14, главно Малта, Бахамите и Панама.

Според податоците на ДЗС (Државен завод за статистика), странските бродови под знамето на Малта извршиле најмногу или 184 кружни патувања на Јадранот, но најмногу патници донеле бродовите од Бахамите, 247,6 илјади. На бродовите под знаме на Малта имало 227,1 илјади патници.

Дубровник и натаму е најпосетуван

Во водите на Сплитско-Далматинската жупанија се остварени 27,1 отсто од вкупните  патувања, а пристаништето во Сплит е второ најфреквентно со 295 посети. Во Задарската жупанија се направени 12 отсто од вкупните патувања на странски крстаречки бродови, во Шибеник-Книн 4,5 отсто. По пристаништата Дубровник и Сплит следуваат посети на пристаништата Задар, Хвар, Корчула, Шибеник и Ровињ.