Зголемен број вработувања во ЕУ и еврозоната во вториот квартал

14

Вработувањата во Европската унија и еврозоната се интензивирани во вториот квартал, покажаа новите проценки на Евростат, што ги одразува напорите на компаниите да го одржат чекорот со силната побарувачка по мерките за ублажување на пандемијата.

Бројот на вработени во ЕУ и еврозоната се зголеми за 0,7 проценти во периодот од април до јуни во споредба со претходните три месеци, соопшти Европскиот завод за статистика, зголемувајќи ја проценката за 0,1 и 0,2 процентни поени од средината на август, соодветно.

Во првиот квартал, бројот на вработени се намали за 0,2 проценти.

Владите ја забрзаа вакцинацијата против Ковид -19 оваа пролет и ги олеснија мерките за контрола на пандемијата, ослободувајќи ја побарувачката, па компаниите почнаа да ангажираат повеќе за да го прошират производствениот капацитет.

Во споредба со истиот период минатата година, во екот на првиот бран на пандемијата, бројот на вработени се зголеми за 1,9 проценти во ЕУ оваа пролет, со што се зголеми сегашната проценка на Евростат за 0,1 процентен поен и 1,8 проценти во Еврозоната.

Според сезонски приспособените податоци, Евростат проценува дека 207,5 милиони луѓе биле вработени во ЕУ во вториот квартал од оваа година, од кои 159 милиони во еврозоната.

Во споредба со четвртиот квартал од 2019 година, пред пандемијата Ковид -19, нивниот број во ЕУ се намали за два милиони, и за 2,1 милиони во еврозоната, пресмета Европскиот завод за статистика.