Зголемен е бројот на банкари во ЕУ чии годишни приходи надминуваат милион евра

22

Бројот на банкари во ЕУ со годишна заработка од повеќе од еден милион евра скокна за повеќе од 40 отсто во 2021 година поради трансферот на персонал од Лондон по Брегзит и поинтензивното тргување, објави ЕБА.

Според податоците на Европската банкарска управа (ЕБА), бројот на банкари во ЕУ27/ЕЕА кои заработуваат повеќе од еден милион евра годишно се зголемил во 2021 година за 41,5 отсто, до 1957 година, достигнувајќи го највисокото ниво откако почнале да се собираат податоци во 2010 година.

Мнозинството банкари со високи примања, од кои 1516, примале суми во опсег од еден милион до два милиони евра, при што највисокиот опсег на плати достигнува од 14 до 15 милиони евра, објави ЕБА.

Исклучок само Лихтенштајн
Со исклучок на Лихтенштајн, пораст на бројот на банкари со високи примања е забележан во сите земји-членки, додека од Хрватска, Исланд, Латвија и Литванија нема податоци дека некој од банкарите го достигнал тоа ниво во последните години.

„Порастот (на бројот на банкари со годишна плата од повеќе од еден милион евра) е поврзан со севкупните добри резултати на институциите, особено во делот на инвестициското банкарство и тргувањето и продажбата, со континуираниот трансфер на вработени од Британија во ЕУ и зголемување на општото ниво на плати“, се вели во соопштението на ЕБА.

Повеќе од 70 отсто од зголемувањето се припишува на зголемувањето на бројот на банкари со високи примања во Италија, Франција и Шпанија, посочува ЕБА, а како една од причините ја наведува инфлацијата. Во споредба со 2020 година, нивниот број во Италија е зголемен за 88 отсто, во Франција за 63, а во Шпанија за 73 отсто, се наведува во извештајот на ЕБА.

Најплатените банкари сè уште се во Германија
Инфлацијата во ЕУ на крајот на 2021 година достигна 5,3 отсто и беше за пет процентни поени повисока од претходната година. Паралелно со инфлацијата, трошоците за работна сила во четвртиот квартал од 2021 година се зголемија за 2,3 отсто, соопшти ЕБА.

Германија сè уште има највисоко платени банкари, 589 од нив, приближно една третина од вкупниот број. Следат Франција и Италија, со 371 и 351 високо платен банкар, соодветно, акции од 19 и 18 отсто.

Во пресрет на заминувањето на Велика Британија од Европската унија, многу банки кои го користеа Лондон како база за давање услуги на клиентите во Унијата мораа да отворат филијали во земјите на ЕУ, како што се Германија, Франција и Ирска, или да ги прошират постоечките на избегнувајте прекини во услугите на клиентите. Европската централна банка (ЕЦБ) побара од нив да се погрижат да имаат доволно вработени, наведува Ројтерс.