Зголемувањето на производството на нафта е главна тема на претстојниот состанок на ОПЕК+

41

Членовите на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) размислуваат за зголемување на производството, потег што ќе помогне да се премости јазот меѓу Саудиска Арабија и американската администрација на Џо Бајден и да се одржи протокот на енергетските резерви додека да се ограничи моќта на руската нафтена индустрија.

Зголемувањето на производството на ниво од 500.000 барели дневно е тема за која ќе се разговара на 4 декември на состанокот на Организацијата на земјите извознички на нафта и нејзините сојузници (ОПЕК+), соопштија делегатите.

Одлуката ќе биде донесена еден ден пред Европската унија да воведе ембарго за увоз на руска нафта, додека Г7 планира да ги ограничи цените на оваа енергија, и потенцијално да ги отстрани залихите на Москва од пазарот, пишува The Wall Street Journal.