Живот без плаќање сметки и отпад: Се гради град за 150 илјади привилегирани жители

88

Градот за 150 илјади жители наречен The Parks треба да биде самоодржлив, односно да ја произведува целата своја енергија, вода и храна…

Најголемиот одржлив град во Африка без автомобили и ѓубре, вреден повеќе од 20 милијарди евра, треба да почне да се гради до 2025 година на југот на континентот.

Инвеститорот URB со седиште во Дубаи објави дека The Parks ќе им обезбеди на жителите највисок светски стандард на одржливо живеење на површина од 17 квадратни километри во источниот јужноафрикански регион. 40 илјади домови во 12 станбени квартови ќе се пофалат со комбинација на станбени, медицински, туристички, забавни и едукативни елементи. Економијата на градот треба да биде автоматизирана и дигитална, а повеќето работни места се очекува да бидат поврзани со зелената технологија. За да биде се на највисоко ниво, при планирањето, изградбата и функционирањето на градот наводно ќе се отворат 40.000 работни места.

„Пејзажот е дизајниран да промовира социјална одржливост и активен животен стил. Некои од овие карактеристики вклучуваат фитнес станици на отворено, земјоделски парцели, спортски терени на отворено, патеки за трчање и велосипедизам, јавен уметнички простор и концерти на отворено“, рече извршниот директор на URB Бахараш Багериан, кој има дизајнирано различни одржливи градови, вклучувајќи ги Xzero, AlNama и Nekgen.

Бахараш Багериан наведува дека фокусот на развојот е уникатен мултифункционален зелен рбет долг пет километри што ќе ги поврзе сите згради и центри во населбата.

Со повеќе од 32 километри патеки за трчање, возење велосипед и возење, јавање ќе обезбеди и најзелена и најбезбедна форма на активен транспорт. Опкружени со природен резерват, со сместување во еко-одморалиште со пет ѕвезди и еко-колиби, Парковите би можеле да станат и привлечно место за туристите.