Златото поскапе по падот на доларот и приносот на американските обврзници

13

Цената на златото се зголеми во вторникот наутро поради слабеењето на американската валута, како и поради намалениот принос на американските државни обврзници како алтернатива на инвестициите.

Податоците за тргување од последниот ден од август покажуваат зголемување на цената на декемвриските фјучерси на злато на берзата Comex во Њујорк за 0,32%, или 5,75 долари, на 1.817,95 долари за троунцното.

Фјучерсите на среброто во декември, пак, пораснаа за 0,46 отсто, на 24,117 долари за унца.

Слабеењето на доларот во однос на другите главни светски валути е генерално позитивно за цените на суровините. Златото, исто така, станува подостапно за инвеститорите во други валути.

Покрај тоа, приносот на десетгодишните државни обврзници на САД денеска падна на 1,278% од претходното затворање со каматна стапка од 1,284%, што го прави скапоцениот метал попривлечен при изборот на „сигурни“ инвестиции.

Ден претходно, во понеделникот, цената на златото падна за 0,5% како дел од корекцијата по силниот пораст поради коментарите на шефот на американските федерални резерви (ФЕД) Џером Пауел.

Сега цената на благородниот метал се врати во „зелената“ зона на раст.