Златото во најдолгорочен минус од 1869 година

39

Цените на златото паднаа за 1,6 отсто во октомври, продолжувајќи го седуммесечниот пад. Дојче банк во посебна белешка истакнува дека ова е најдолгиот пад на вредноста од 1869 година.

Поголемиот дел од тоа време вклучува ера кога американскиот долар беше врзан за златото, што значи дека цената на благородниот метал не се промени многу.

Аналитичарите на Дојче банк, исто така, забележуваат дека таква низа загуби не е забележана во половина век откако САД се симнаа од златниот стандард, со што стави крај на режимот на размена на валута во Бретон Вудс.

Златните полуги поскапеа за 1,21 отсто во вторникот, менувајќи се на 1.643,56 долари за унца, но се намалија за значителни 11 отсто од почетокот на годината.

Во меѓувреме, приносите на обврзниците прилагодени на инфлацијата нагло се зголемија поради агресивните зголемувања на стапките од страна на Федералните резерви и другите централни банки.

Реалните приноси се зголемија од -0,49% во март на 1,54% во октомври, што „ја намали атрактивноста на некаматоносните средства, иако инфлацијата остана висока“, се вели во белешката.

Златото, сепак, продолжи да ги надминува повеќето други големи берзански фондови, и покрај големиот пад оваа година, според стратегот за истражување на Deutsche Bank, Џим Рид. Тој во белешката во вторникот напиша дека, освен нафтата, златото е најблиску до паритет досега во 2022 година.

„Значи, на релативна основа, тој ги надминува речиси сите други светски средства“, рече тој.