Знаци дека еден ден ќе бидете богати

314

Eкспертите за пари препознаа одредени навики на многу луѓе кои стануваат милионери, од јасни финансиски цели до знаење кога да побараат совет.

Finance Buzz  пренесува  вообичаени навики на милионери кои сами го стекнале своето богатство кои можеби ќе можете да ги примените во вашиот живот.

1. Инвестирајте 20% од вашиот приход
Важно е да заштедите пари и да го знаете вистинското време за нивно трошење, но богатите луѓе исто така имаат тенденција да го стават инвестирањето на прво место. Овие можат да бидат акции, обврзници или фондови со кои се тргува преку размена (ETF).

Експертите за пари препорачуваат да поставите автоматски трансфери од вашата тековна сметка на штедна или инвестициска сметка (постојана сметка) и, ако е можно, да издвоите околу 20% од вашиот редовен приход за таа цел.

2. Избегнувајте долг кога е можно
Само-направените милионери, исто така, имаат тенденција да избегнуваат било каков долг што не мора да го преземат. Очигледно, има некои купувања – како дом – каде што скоро сите завршуваат со хипотека.

Сепак, финансиски свесните луѓе бараат начини да избегнат каков било долг. На пример, ако потрошите многу пари на кредитна картичка и земете скап заем за автомобил, ќе изгубите цело богатство од камата.

3. Дајте приоритет на времето
Има ограничен број часови во денот. Ова може да значи планирање на корисни работи за време на викендот, како што е запишување на вечерен или онлајн курс за развивање деловни вештини. Најдете го идеалниот баланс помеѓу работата и релаксацијата за да останете посветени на вашите финансиски цели.

4. Имајте повеќе извори на приход
Популарноста на која било споредна работа „експлодира“ во САД, а нешто помалку од 50% од испитаниците во една неодамнешна анкета рекле дека нашле креативни начини да заработат дополнителен приход покрај редовната плата.

Ова може да значи споредна работа или некоја форма на пасивен приход, како што е изнајмување имот или соба во вашата куќа или стан.

5. Имајте фонд за итни случаи
Ако можете да избегнете неочекувано наплата на вашата кредитна картичка, тоа може да ви заштеди многу пари на долг рок. Всушност, имањето фонд за итни случаи нашироко се смета за еден од првите чекори што луѓето треба да ги преземат кон финансиската стабилност.

Експертите препорачуваат заштеда од три до шест месеци од животните трошоци. Сепак, започнувањето помало може исто така да биде корисно, бидејќи секоја итна заштеда може да помогне.

6. Изберете инспиративна средина
Пријателите кои ве мотивираат да ги постигнете вашите цели може да ви бидат огромна помош кога станува збор за успехот во кариерата и финансиската стабилност.

Експертите за кариера препорачуваат да ги барате овие „висококвалитетни“ врски кои се вртат околу поддршка и чувство на позитивност, наместо пријатели кои ги осудуваат, критикуваат или ги доведуваат во прашање вашите амбиции.

7. Ризикувајте
Постои одредено ниво на преземање ризик за да се биде успешен, финансиски или друг. Само-направените милионери имаат тенденција да преземаат ризици. Ова може да значи да се посвети одреден процент од приходот за инвестирање, претставување на голем проект на работа или дури и започнување сопствен бизнис.

Дополнително, овие поединци генерално имаат тенденција да имаат добро чувство за самопочит, што ќе ги спречи да се откажат кога работите ќе тргнат наопаку.

8. Прифатете неуспеси
Неуспехот и преземањето ризик често одат рака под рака. Луѓето не стануваат успешни затоа што никогаш не шутирале и промашувале.

Всушност, многу успешни луѓе не успеале на болни и срамни начини. Она што обично им е заедничко е храброста да станат и да продолжат.

Неуспехот може да биде искуство за учење и треба да биде добредојден како отскочна штица кон успехот.

9. Не живејте за другите

Експертите ја нагласуваат важноста да живеете во рамките на вашите можности и да избегнувате финансиски стрес. Тоа може да значи да се спротивставиме на нагонот да се расфрламе со најновиот iPhone или да одите на одмор на локација само за да го објавите на Инстаграм.

10.Грижете се за вашето здравје
Успешните луѓе често работат долги часови, но се свесни и за вредноста на грижата за своето тело и здравје. Ова значи вежбање, доволно спиење и правилно јадење.

Грижата за вашето физичко здравје оди рака под рака со времето. Клучот за успехот не е само да седите цел ден во канцеларија. Успешните поединци знаат да посветат доволно време на напредување во кариерата и да се фокусираат на финансиите, како и да се грижат за своите лични потреби.