Знаци дека сте попаметни од просекот

287

Има многу луѓе во деловниот свет кои се етикетирани како паметни. Сепак, тоа може да има помалку врска со интелектуалниот капацитет, а повеќе со социјалната или емоционалната интелигенција. На пример, некој со јасен и остар увид во ситуациите или оној кој прави добри проценки се смета за попаметен од некој што има, а можеби и повеќе знаење, но не се справува добро со реалноста.

Овој вид на интелигенција, значи, не доаѓа преку стекнување повеќе знаење или експертиза; се постигнува преку интуиција, љубопитност, отвореност и интегритет. Во повеќето случаи, паметните луѓе кои ги поседуваат овие квалитети носат и паметни одлуки.

Еве четири навики на паметните луѓе кои можете да ги развиете за да го зголемите вашето влијание во општеството:

1. Ја прифаќаат мудроста на другите
Секако, книгите, вебинарите, подкастите, часовите и слично ќе помогнат, но паметните луѓе го прошируваат своето знаење надвор од интелектуалната потрага. Паметниот човек е доволно мудар да ја апсорбира мудроста на другите, признавајќи дека не знае сè. Следува мотото: Ако сте најпаметната личност во собата, тогаш сте во погрешна просторија.

Метафорично кажано, тие се гледаат себеси како мали риби во големото езерце на животот. Ќе бараат врски и состаноци за да научат да прават нови работи. Ова вклучува барање „обратни ментори“.

Со години мислевме дека менторите се постари и поискусни мудреци. Но, во дигиталната ера, паметните луѓе го користат учењето од обратни ментори кои можеби се помлади и помалку искусни, но се технолошки поупатени и знаат кои се трендовите, каде оди светот.

Паметните луѓе се отворени за нови идеи и користат обратни менторски односи како работна стратегија. Ако сте менаџер, побарајте и слушајте ги работниците од генерацијата Z за да добиете нова перспектива за деловната стратегија.

2. Практикуваат самосвест
Самосвеста може да ве предупреди во кои врски да инвестирате и од кои луѓе да побарате совет. Ако ручаат со некој што шири злонамерни гласини за другите, паметните луѓе се доволно интуитивни за да знаат дека се следните на неговата листа. Тие заминуваат и го избегнуваат изворот на токсични озборувања.

Тие се свесни и за групното размислување на работа. Групното размислување е опасно и се јавува кога група луѓе донесуваат одлуки или донесуваат заклучоци врз основа на мислењето на мнозинството, обично поради страв од несогласување или промена, наместо да бараат критичко размислување и различни перспективи. Паметниот човек користи самосвест за да ги препознае овие „црвени знамиња“ и да ги избегне замките на секоја ситуација.

3. Тие се интелектуално љубопитни
Алберт Ајнштајн добро кажа: „Немам посебни таленти. Јас сум само страсно љубопитен“. Harvard Business Review известува дека луѓето со повисок „количник на љубопитност“ (CQ) генерираат пооригинални идеи, а овој „стил на размислување“ води до повисоки нивоа на стекнување знаење со текот на времето.

4. Тие се исклучителни слушатели
Активното слушање е една од најмалку научените, а сепак најкористените лидерски вештини. Како што покажуваат научните студии, ние трошиме 70 до 80 проценти од нашите будни часови во некаква форма на комуникација, а од тоа време трошиме 45 проценти слушајќи.

Иако многумина ќе претпостават дека се добри слушатели, истражувањата покажуваат дека повеќето од нас се сиромашни и неефикасни слушатели. Кога разговараме со колегите или клиентите 10 минути, студиите велат дека обрнуваме внимание на помалку од половина од разговорот. Во рок од 48 часа, сите информации што ги зачувавме се намалуваат на 25 проценти. Со други зборови, ние често разбираме и задржуваме само една четвртина од она што го слушаме.