Зошто 14-ти ноември е толку важен датум за Биткоин?

146

Arcane Research објави хронологија со сите важни датуми за пазарот на Bitcoin и крипто ETF пазарот, при што најблискиот датум е најважен воопшто.

На 14 ноември, Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) ќе и ја даде на индустријата својата конечна одлука за одобрување или неодобрување на првиот физички поддржан Bitcoin ETF во САД.

Одобрувањето на новиот фонд ќе биде уште еден чекор кон масовното прифаќање и создавање изложеност за институционалните инвеститори без дополнителни тековни трошоци и проблеми кои во моментов се поврзани со постоечките ETF (exchange traded fund), базирани на фјучерси.

Главната разлика помеѓу двата финансиски производи е типот на изложеност што тие ја даваат. На пример, производот ProShares им дава на инвеститорите изложеност на фјучерси на Bitcoin наместо самиот BTC, додека производот на VanEck е наменет за физичка изложеност.

Со купување на акции на VanEck, инвеститорите би можеле да бидат директно изложени на BTC без да загубат значителен дел од нивниот потенцијален профит.

За жал, расположението на SEC кон физичките ETF за криптовалути е силно и јасно: комисијата нема да одобри никакви производи со основни средства што тие не можат да ги контролираат.

Бидејќи тргувањето со биткоин е речиси целосно децентрализирано, комисијата во моментов не може директно да го контролира процесот на тргување, со што ги штити граѓаните на земјата од можни манипулации на пазарот.