Зошто Амазон на почетокот продаваше само книги?

56

Во објавеното интервју од 1997 година кое не можеше да се најде на интернет, основачот на Амазон Џеф Безос објаснува зошто им верувал на книгите. Тој рече дека има силни причини за оваа „специфичност“.

Онлајн продавницата која нуди сè “од игли до локомотиви“ започна како книжарница.

„На почетокот продававме само книги“, вели Џеф Безос неколку пати во интервјуата.

Амазон започна со книги
На самиот почеток, од 1994 година кога беше лансиран, Амазон беше онлајн книжарница. Во „изгубеното“ видео снимено на конференцијата на Здружението за специјални библиотеки во јуни 1997 година, кое повторно стана популарно во 2019 година кога беше поставено на интернет од страна на претприемачот Брајан Ромел, Безос ги откри своите намери:

„Од сите производи, толку многу различни, што можевте да ги продавате на интернет, книгите понудија неверојатна и необична придобивка што ги издвојуваше“, вели тој во видеото, објаснувајќи:

„Категоријата на книги има многу повеќе ставки во неа од која било друга категорија, многу повеќе.

Покрај книгите, Безос ја спомена и музиката како категорија на богатство што треба да се продава.

„Музиката е на второ место. Сега и секој час има околу 200 илјади музички ЦД-а. Но, во сегментот на книги, во секое време, има повеќе од три милиони различни изданија во активно печатење ширум светот на сите јазици и повеќе од 1,5 милиони на англиски“, додаде Безос во споменатата снимка од 1997 година, пишува Бонитет.рс.

Кога Безос го основа Амазон во 1994 година, Интернетот и индустријата за е-трговија беа во повој. Тој знаел дека ќе биде потребно извесно време пред купувањето преку Интернет да стане сеприсутно, рече тој, па затоа сакал да започне со концепт што не може да биде копиран од трговец на мало што продава само на „физички локации“.