Зошто богаташите масовно ги продаваат акциите на своите компании?

34

Познати американски извршни директори, основачи и наследници на компании продаваат акции во компаниите кои ги направија милијардери.

За речиси целата таа група цените на акциите во моментов се блиску до рекордните вредности, пренесува Пословни дневник.

Џеф Безос продаде акции на Amazon во вредност од 8,5 милијарди долари во неколку трансакции минатиот месец.

Во исто време, Џејми Дајмон, извршен директор и претседател на J.P Morgan Chase продаде акции во вредност од 150 милиони долари минатата недела, прв пат откако ја презеде главната работа во банката пред 18 години.

Отприлика во исто време, Леон Блек, ко-основач и поранешен извршен директор на Apollo Global Management, располага со 172,8 милиони долари во акции – исто така прва продажба на акции, пишува „Fortune“.

Во десетици трансакции од почетокот на февруари, Марк Цукерберг продаде околу 1,4 милиони акции на Meta во вредност од приближно 638 ​​милиони долари.

Оваа последна серија на продажби доаѓа откако тој претходно продаде 588.200 акции во ноември, 688.400 во декември и 447.200 во јануари.

Продаде речиси 600 милиони долари во трите месеци до февруари, а приходите од комбинираната продажба во изминатите четири месеци достигнаа 1,2 милијарди долари.

Слично на тоа, фондот за семејството Волтон, наследници на основачите на Walmart, продаде акции во вредност од 1,5 милијарди долари овој месец. Според Bloomberg, семејството поседува приближно 45% од акциите на Walmart.