Зошто е важна емпатијата кон вработените и како таа влијае на ефикасноста?

56

Во март 2023 година, Fortune објави приказна со наслов „Ефикасноста е вклучена. Дали е исклучена емпатијата?

Пандемијата предизвика драматични промени во културата и лидерството. Во светлината на распространетите проблеми со менталното здравје, организациите ширум светот се чинеше дека преземаат подлабока посветеност на своите вработени – експериментирајќи со поемпатични политики за да се осигури дека луѓето се чувствуваат слушнати и видени. На работниците им се дава поголема слобода и флексибилност. Компаниите инвестираа во услуги за ментално здравје, иницијативи за обука за „меки вештини“ за да ги направат лидерите поемпатични.

Дали овие поемпатични денови беа само блесок? Економските падови предизвикуваат луѓето и организациите да ги стегнат ремените. За жал, тие исто така имаат тенденција да ни го затегнуваат умот – правејќи ги луѓето крути, конкурентни и кратковиди. Во Google, луѓето беа отпуштени преку е-пошта, а многумина дознаа дури кога не можеа да влезат во нивните деловни згради. Во Мета, работниците беа силно охрабрени да се вратат во канцеларијата, и покрај претходните ветувања дека ќе можат да работат на далечина на долг рок, и иако многу врвни директори се приклучија на состаноците практично од Европа и Њујорк.

Дали сме емпатични?
Драматургот Бертолт Брехт еднаш напиша: „Прво доаѓа полн стомак, а потоа етиката“. Се чини дека лидерите го направија истиот избор кога станува збор за емпатијата – во ред кога компаниите се полни, недостапни кога треба да бидат ефикасни. За да се спаси крајната линија, тие се дистанцираа од својот народ. Работниците го забележале тоа.

Во изминатата деценија, Businesssolver ги мери перцепциите на вработените за емпатијата. Во 2022 година, повеќе од 90% од професионалците за човечки ресурси сметаа дека нивната организација е сочувствителна. Во 2023 година, тој број беше 68%, најголемиот пад што го забележал Businesssolver. Во друго големо истражување, EY откри дека повеќе од половина од вработените сметаат дека посветеноста на нивната организација за емпатија не е вистинска.

Децениските истражувања покажуваат дека емпатијата ја поддржува способноста на организацијата да работи ефективно.

Вработените кои чувствуваат дека нивните компании немаат емпатија се чувствуваат полошо. Поголема е веројатноста да изгорат и да се чувствуваат под стрес. Пријавуваат поголем цинизам и помала доверба во своите колеги.

Но, тие исто така работат помалку добро. Неемпатичните работни места го намалуваат ангажманот, креативното преземање ризик и иновациите. Напуштени од нивните водачи, работниците ја возвраќаат услугата, многу поверојатно е дека „тивко ќе се откажат“.

Недостатокот на емпатија може да доведе и до старомоден вид на откажување. Тие, исто така, имаат поголема веројатност да заминат. Големото истражување на вработените кои ги напуштиле своите работни места за време на „епидемијата на оставки“ покажа дека 54% го навеле недостатокот на емпатија од нивните претпоставени како примарна причина. Конечно, во суровите средини, колегите се претвораат во конкуренти. Учтивоста опаѓа, а „криењето знаење“ се зголемува, бидејќи луѓето ги чуваат информациите за себе за да напредуваат.

Сето ова е, се разбира, спротивно на ефикасното. Работните места напредуваат кога колегите се тука еден за друг и заедно постигнуваат работи што никој од нив не може да ги направи сам. Со фокусирање на крајната линија наместо на своите луѓе, лидерите губат добри вработени.

Придобивките од емпатијата
Добрата вест е дека лидерите кои ја задржуваат својата посветеност на емпатијата веројатно ќе искусат „кооперативна предност“, особено кога другите организации прават неемпатични грешки. Кога луѓето се чувствуваат видени, слушнати и разбрани од нивните лидери, тие се чувствуваат подобро на работа и се повеќе посветени на тоа. Тие, исто така, имаат поголема веројатност да преземаат ризици и да иновираат и да споделуваат знаење, вештини и поддршка едни со други.

Ако неемпатичните работни места се дефинирани со триење, емпатичните се повеќе како возови со голема брзина – се движат брзо и непречено кон своите цели, пишува Fast Company.

Често лидерите го мешаат сочувството со „љубезноста“, избегнувајќи да кажат нешто што ги повредува чувствата на другите. Но, истражувањето открива дека вработените копнеат за директна повратна информација што ги предизвикува да растат, ако тоа е дадено од некој кој јасно го има на ум нивниот најдобар интерес и потенцијал. Емпатијата помага дури и при намалувањето. Кога отпуштањата се постапуваат со сочувство и јасност, отпуштените работници имаат помала веројатност да се чувствуваат неправедно, а „преживеаните“ се со поголема веројатност да останат ангажирани.

Во потрага по ефикасност, многу лидери се откажаа од самите квалитети кои им овозможуваат на луѓето да напредуваат. Се надеваме дека во 2024 година ќе има поголемо будење за фактот дека емпатијата не само што им помага на организациите да се чувствуваат добро, туку е и клучна за добро да работат.