Зошто флексибилно работно време?

79

Во глобалната пандемија на коронавирус, многу работодавци им дадоа можност на вработените да работат од дома. На овој начин, и едните и другите ќе можат да размислат за флексибилно работно време, што честопати може да биде многу подобра опција, доколку досега не ја примениле оваа практика. Флексибилност на работното место е растечки тренд во светот. Ова вклучува работа од далечина и флексибилно работно време.

На овие три начина, можете да извлечете максимум од флексибилноста на работното место за да успеете.

Проширете го кругот на потенцијална работна сила

Понекогаш е навистина погодно да најдете соодветни кандидати за работа во вашиот град. Но, флексибилните работни ангажмани, како што е работата со телекомуникациите, ви овозможуваат да добиете многу поширока слика за квалитетот на пазарот на трудот и со тоа да ги регрутирате најдобрите таленти од земјата. Покрај тоа, отворањето претставништва во други градови и земји ви дава можност вашиот бизнис да расте и да напредува. И не грижете се, состаноците се одржуваат преку видео конференции.

Обидете се да најдете различни кандидати

Кога појаснувате дека нудите флексибилни аранжмани за работа, може да очекувате да привлечете потенцијални поднесоци од кандидати кои можеби во други околности не би размислувале да  работат за вашата компанија.

Многу вработени во компанијата имаат семејни и други лични одговорности дома. Вашите вработени сакаат да напредуваат во деловната област, додека сè уште имаат време за слободни активности. Честопати одлучувачкиот фактор е кога одлучувате дали да прифатите работа или не, е само да се знае рамнотежата помеѓу приватниот и деловниот живот.

Зголемете ја продуктивноста во вашиот тим

Едноставно кажано, некои вработени не мора нужно да ја вршат својата најдобра работа на работното место од девет до пет. Додека еден од вашите вработени може да биде утринска личност и е поефикасен порано во текот на денот, другиот може да биде најефикасен во вечерните часови. Покрај временските ограничувања, некои вработени имаат тенденција подобро да се фокусираат кога не им пречат колегите од канцеларија.

Фото:Pexels