Зошто компаниите вадат милијарди профити од Кина?

41

Странските инвестиции побрзо ја напуштаат Кина отколку што доаѓаат, покажува официјалната статистика. Причините за тоа се економското забавување, ниските каматни стапки, но и геополитичките тензии меѓу најголемата азиска економија и САД.

Додека јавноста се занимава со средбата што треба да се одржи оваа недела меѓу кинескиот лидер Си Џинпинг и Американецот Џозеф Бајден, во позадина се случуваат многу неповолни настани. Странските компании кои работат во Кина се помалку инвестираат во нивниот бизнис таму.

Имено, Кина во третиот квартал од оваа година забележа дефицит во странски инвестиции од 11,8 милијарди долари. Ова е првпат од почетокот на следењето на тој економски показател, односно од 1998 година, земјата да бележи помал прилив од одлив на инвестиции. Тоа значи дека фирмите што работат таму не ги реинвестираат заработените пари, туку ги селат во странство.

Аналитичарите велат дека Кина сега плаќа за својата политика „нулта ковид“ и сите оние прекини во синџирот на снабдување што ги имаше за време на пандемијата. Не и помагаат ниту тензиите меѓу неа и Соединетите Американски Држави, кои се засилени со новите санкции за извоз на суровини и технологија потребни за производство на напредни чипови. Во исто време, за разлика од западните земји, Кина не ги зголеми каматните стапки, туку ги намали за да ја зајакне сопствената економија и индустријата за недвижнини, која е во неволја. Во меѓувреме вредноста на јуанот во однос на доларот падна за пет отсто. Сето ова не помага во привлекување странски инвестиции.