Зошто не ја менуваме работата што ја мразиме

285

Ретки се оние кои не наишле на работа што не ја сакаат. Од промена на луѓе на работа, што потоа резултира во промена на климата на работното место, до промени во самата компанија за кои не можете да се согласите. Додека некои луѓе веднаш ќе препознаат дека ситуацијата се одвива надолу и ќе бараат излез во друга работа, други ќе продолжат да одат на работа секој ден и покрај тоа што работите што се случуваат не им се допаѓаат.

Зошто е толку тешко за нас да донесеме одлука и да ја промениме работата што ја мразиме?

Има многу одговори, но можеме да ги поделиме на неколку од најчестите “изговори“ што си ги кажуваме себеси секогаш кога ќе помислиме да заминеме.

Оваа работа е добра за мојата кариера

Работата за големи компании може да изгледа за многумина како голема отскочна даска за успешна кариера.  Кети Каприно, тренер во кариерата, која ги советува жените како да ги развиваат своите кариери, истакнува за Forbes дека жените честопати имаат проблем затоа што ја мразат својата работа, каде што се омаловажувани, маргинализирани и честопати вербално злоупотребени, но тие не се осмелуваат да заминат, бидејќи веруваат дека оваа врска е нормална и тоа не им се случува само на нив. Тие гледаат на нездравиот однос како челик и само уште еден предизвик во кариерата.

Пари и привилегии

Денес, идејата за работа со полно работно време, деловен автомобил и платено патување за семејство звучи многу примамливо. Но, нема такви пари што можат да ви го надоместат времето што го поминувате надвор од семејството или да го надоместите сопственото здравје. Ако сте депресивни и незадоволни од работата што ја работите тогаш можеби навистина треба да испитате дали е време да ја смените работата.

Нарушување на угледот

Многу професионалци остануваат на работа што ја мразат затоа што стравуваат дека оставањето висока позиција или реномирана компанија ќе ја уништи репутацијата што ја граделе низ годините. Некои едноставно не сакаат да си заминат затоа што не ги исполниле поставените цели што си ги поставиле и се надеваат дека работите ќе се променат ако работат малку подолго или се стремат малку повеќе. Понекогаш е неопходно да се направи чекор назад и да погледнеме во својата кариера и целите од различна перспектива и да знаеме како да препознаеме кога влегуваме во слепа улица и не можеме да најдеме излез.

Тука сум за тимот

Еден добар тим колеги може да ја подобри секоја работа. Но, кога тој тим станува единствената причина да останете на работа што ја мразите, тогаш веќе не е добар тим. Затоа што со тимот можете да се најдете надвор од работа и да се дружите далеку од канцеларијата и од дневните задачи.

Фото:Pixabay