Зошто не треба да спиете со водена коса?

8

kosa

Фото: Pexels

Во топлите летни денови често се случува да заспиеме со коса која сè уште е водена. Оваа навика не е добра, а еве зошто.

Водената коса е причина за главоболка. Во РЕМ фазата на сонот температурата на телото расте, па со тоа се загрева и главата, односно косата.

Создава габички. Од водената коса ќе се наводени и пешкирот, а со тоа и перницата на која што спиете. Комбинација на топлина и влага може да поттикне создавање на габички на вашата перница.

Ја уништува косата. Кога е водена косата многу полесно се крши, а тоа е многу полесно да се случи за време на спиењето кога постојано се вртиме во сонот.

Затоа потрудете се косата да е секогаш сува пред легнување.