петок, 4 декември, 2020
Почетна Здравје

Здравје

Тестовите кои изгледаат како тестови за бременост, со две сини линии кои прикажуваат позитивен резултат, ќе бидат прегледувани од здравствени работници.
Ако не ви се допаѓа вашата работа па дури и ја мразите, тоа може да предизвика не само лично незадоволство и фрустрации, туку и дополнителни физички и ментални проблеми кои влијаат врз секојдневниот живот. Тоа може да влијае на вашата благосостојба, како и на односите со луѓето во и надвор...
За да се пресмета ковид-возраста, се зема актуелната (биолошка) возраст на работникот и на неа се додаваат дополнителните години што се специфични за секој поединечен медицински фактор на ризик.
Ова е втор договор на ЕУ за набавка на вакцината, откако претходно беше потврдено дека компанијата AstraZeneca ќе ѝ обезбеди на Унијата до 400 милиони дози.
Епидемијата само потврди дека здравството е еден од основните столбови на државата и дека квалификуван и мотивиран медицински кадар е еден од основните предуслови за квалитетно здравство. Досега се направени вложувања во човечкиот капитал на сите нивоа, вели министерот за здравство, Венко Филипче, во интервју за Локално.мк. “Денеска, на пример,...
Доколку во кесата има коронавирус, истата автоматски ќе го уништи, “напаѓајќи“ ја генетската структура на вирусот и така да не дозволи негово ширење меѓу луѓето.
За превозот ќе биде потребна скоро воена прецизност и ќе бидат потребни студени објекти низ мрежата на локации каде ќе се чува вакцината.
Третата фаза е стопирана на сите локации во САД, Велика Британија, Бразил и Јужна Африка каде што се врши тестирањето.
Оваа земја ќе ги добие првите 3,8 милиони дози во јануари 2021 година, а остатокот постепено ќе пристигнува во текот на годината.
УНИЦЕФ објави дека 28 фармацевтски компании потврдиле дека ќе бидат вклучени во производството на вакцината против Ковид-19 во следните две години.
Управата на CanSino Biologic, исто така, ги истражува можностите за соработка со Мексико, Пакистан и Саудиска Арабија.
Секој месец ќе бидат достапни 40 милиони брзи тестови за SARS-CoV-2.
Тестот наречен винтерплекс (Winterplex) препознава два гена специфични за Ковид-19
Сите најголеми технолошки компании се надеваат дека ќе склучат договори со здравствени клиенти, вклучувајќи ги и осигурителните и болничките клиенти, бидејќи полека се движат од нивните локални системи во облачните услуги.
Sinopharm во моментов тестира две вакцини и има годишен капацитет на производство од 220 милиони дози.
По вестите, акциите на CanSino Biologics на берзата во Хонг Конг се зголемија утрово за околу 14 %, а на берзата Шангај за 6,6 %.
Тие тврдат дека маската е многу ефективна и може да се употребува повеќепати.
Некои земји, вклучително и Велика Британија, Франција, Германија и САД, веќе нарачале стотици милиони дози пред да се докаже дека вакцините делуваат.
Исходот од третата фаза од тестирањето се очекува во есен, а доколку е успешна, тогаш вакцината може да се произведува масовно и да се пушти на пазарот.
Моментално се потребни 15 минути за добивање резултат од тој тест, а значајни се дури и мали количини на раствор од плакнење на устата.
Како што изјави тој, добар пример е глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија, кој е основан во 2002 година.
За да аплицираат за бесплатниот престој, здравствените работници треба да се пријават за да добиваат електронски известувања за да го следат процесот на номинирање. Оттаму, тие ќе може да пополнат документ за верификација со кој ќе докажат дека работат во здравствениот сектор.
По завршувањето на HalkEco Хронометар 10KM трката, останува HalkEco апликацијата која што овозможува формирање на здрави навики.
Хрватскиот завод за јавно здравство објави препораки за капење во море и препораки за работа на базенски капалишта и водени паркови.