Како делува новата вакцина против корона која ја нарача Хрватска

105

Веста за новата протеинска вакцина на француската компанија Санофи, која наскоро треба да пристигне во Хрватска, го разбуди интересот кај луѓето колку е ефективна и како се разликува од достапните вакцини. Менаџерот на Хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Чапак, објави дека Хрватска нарачала околу 300.000 дози од иновативната вакцина.

“Нарачавме околу 300.000 дози иновативна вакцина. Досега имавме векторска и mRNA, оваа е протеинска. Се најавува дека ќе биде многу ефикасна, и е многу поевтина од mRNA “, рече Чапак и додаде дека и други земји нарачале вакцина, од која Германија резервирала најголеми количини.

Златко Тробоњача, еден од најпознатите имунолози во Хрватска, за Нова ТВ објасни дали е подобра, поефикасна и како се разликува од претходните вакцини.

Најверојатно ќе се даде една доза

“Тоа е директен протеин што влегува во нашето тело и веднаш се нуди на имунолошкиот систем. Овие вакцини се релативно слични со традиционалните вакцини на кои сме навикнати, односно вакцини против, на пример, тетанус и слично “, рече Тробоњача и претпоставува дека ќе се даде единечна доза.

Загрижува една работа

“Ако вакцината беше произведена исклучиво против делта сојот, може да се случи пред да започнете со употреба на вакцината и да ја дистрибуирате, за што е потребно извесно време, зборуваме за милиони, стотици, милијарди дози, едноставно може да се случи тој вид да исчезне и да се појави друг вид кој воопшто не реагира на таа вакцина“, посочи Тробоњача.