Едноставно и безболно: 3Д испринтани фластери со вакцини се поефикасни од инјекциите

10

Научниците од Универзитетот Стенфорд и Универзитетот во Северна Каролина на Чапел Хил (УНЦ) создадоа 3Д испринтан фластер со вакцина која обезбедува поголема заштита од типична вакцина. Трикот е да се нанесе лепенка од вакцината директно на кожата, која е полна со имунолошки клетки на кои вакцините се насочени.

Ефективен имунолошки одговор

Резултирачкиот имунолошки одговор на 3Д испечатениот фластер беше 10 пати поголем отколку на вакцината доставена до мускулот на раката со убод од игла, според студијата на животни објавена од тим научници во Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Главното откритие се 3Д испечатени микроигли наредени на парче полимер, доволно долги за да стигнат до кожата за да достават вакцини.

„Се надеваме дека ќе ги поставиме основите за уште побрз глобален развој на вакцини, во помали дози, на безболен начин што нема да предизвика страв и вознемиреност“, вели водечкиот автор на студијата Џозеф М. Десимон, професор по хемиски инженеринг на Стенфорд Универзитет и емеритус професор во УНЦ.

Предности на фластерите

Потенцијалите на фластерите со микроигли се проучуваат со децении, но оваа работа ги надминува минатите предизвици: имено, преку 3D печатење, микро-иглите можат лесно да се прилагодат за да се развијат различни фластери за вакцини против грип, мали сипаници, хепатитис или КОВИД-19.

Најголемиот предизвик е да се прилагодат микроиглите на различни видови вакцини. Проблемот беше правење мувла и затапување на иглите за време на репликацијата. Ова сега е заобиколено со директно печатење на микроигли со помош на 3D печатачот CLIP дизајниран од DeSimone.

Леснотијата на користење и ефективноста на фластерот го отвораат патот за нов начин на испорака на вакцината, безболен, помалку инвазивен од инјекцијата и секој може да ја администрира самостојно. Фластерите со микроигли, обложени со вакцина што се раствораат во кожата, може да се испратат насекаде во светот без посебно ракување, а луѓето може да ги нанесат само фластерите на нивната кожа.

Експерименти со РНК вакцини

Ова, исто така, значи дека помалку вакцини може да се дадат во телото, леснотијата на користење на фластерот најверојатно ќе ја зголеми стапката на вакцинација, а големи количини на вакцина ќе бидат зачувани на глобално ниво.

Тим микробиолози и хемиски инженери сега продолжуваат да иновираат и експериментираат со РНК вакцини, како што е имплементирање на вакцината на Фајзер и Модерна против КОВИД-19 во микроигли.