Зошто ни се намалува слободното време иако работиме помалку?

26

Една мистерија на модерниот живот е како многумина од нас чувствуваат недостиг на време, иако работиме помалку од нашите предци. Во 19 век, синдикатите водеа кампања за „осум часа работа, осум часа одмор и осум часа за она што го сакаме“. Во 20 век, тие успеаја да добијат пократки работни часови. Но, што се случи со сето она слободно време, кое го добивме, за да правиме „што сакаме“, се прашува Сара О’Конор на страниците на „Фајненшл тајмс“.

Ова не е проблем со перцепцијата: навистина немаме доволно време. Податоците на ОЕЦД покажуваат дека просечното време што луѓето го поминуваат слободно е намалено од 1980 -тите. Во втората декада на овој век, просечното слободно време беше помало во 8 од 13 земји за кои се достапни податоци. Падна за 14% во Кореја, 11% во Шпанија, 6% во Холандија, 5% во Унгарија и 1% во САД.

Бројот на луѓе во „временска сиромаштија“ (што ОЕЦД ги дефинира како оние за кои делот на слободно време и рекреација е помало од 60% од просекот) се зголеми од 2000 година во 10 земји, за што има податоци.

Еден од факторите е дека падот на неделното работно време повеќе не се намалува. Вообичаената работна недела е поставена на околу 40 часа за персонал со полно работно време во земјите на ОЕЦД од 1990-тите. Но, само ова не може да го објасни намалувањето на слободното време.

Студија на Resolution Foundation споредува детални студии за користење на времето од луѓе во Обединетото Кралство во 1970 -тите и 2010 -тите. Податоците покажуваат ист притисок врз слободното време како и во другите земји, при што жените се под поголем притисок од мажите. Во 1970 -тите, мажите и жените во работоспособна возраст имаа околу 6 часа слободно време дневно, додека денес мажите имаат 5 часа и 23 минути, а жените 4 часа и 47 минути.

Жените вршат повеќе платена работа отколку во 1970 -тите, а мажите повеќе домашни работи, но најголемата разлика е колку време двете групи трошат за грижа за децата (што во овие студии не е класифицирано како слободно време.). Жените трошат двојно повеќе време за грижа за децата отколку во 1970 -тите, иако трошат многу повеќе време во платена работа. Мажите, исто така, поминуваат многу повеќе време во грижата за децата. Што го поставува прашањето: кој се грижел за децата во 1970 -тите?

– Кога го поставив ова прашање на Твитер, бев презадоволен од одговорите на луѓето кои рекоа дека во тоа време децата најчесто играле надвор без надзор, се враќале да јадат и да си легнат. Човек се сеќава дека играше на градилишта и се дружеше на забави пиејќи пијалоци од возрасни, вели О`Конор.

Промената на ставовите на родителите кон ризикот може да биде фактор. Исто така, можно е сега да размислуваме поинаку за „грижата за децата“. Анкетите бараат од луѓето да го опишат својот „основен бизнис“ во текот на денот во 10-минутни блокови. Во 1970 -тите, грижата за децата почесто се одвиваше во позадина на домашни работи или комуникација, додека сега се чувствува повеќе како независна активност. Многу е напишано за добрите и лошите страни на „хеликоптерското родителство“ (опсесивна грижа за децата). Како мајка која работи, мислам дека е можно и родителите што работат да им недостасуваат на своите деца и да сакаат да се фокусираат на нив кога ќе им се даде можност, пишува таа.

Има и посуштинска промена. Иако до одреден степен отсекогаш сме имале многу задачи, сега технологијата го отежнува делењето на времето помеѓу работа и игра. Како што напиша Дерек Томпсон во „Атлантик“, „слободното време станува се послабо“. Ако гледам телевизија додека ја проверувам работната е -пошта на телефонот, дали сум во слободно време или на работа? Што ако гледам смешно видео додека седам на мојата работна маса? И како што се заматуваат границите, дали се подобрува чувството за работа или се влошува слободното време?

За канцелариските работници, пандемијата ги замагли границите повеќе од кога било. Но, работата од дома исто така им овозможи на луѓето да го вратат времето поминато на патување: нови скапоцени парчиња време од кои многу вработени не сакаат да се откажат.

Синдикатите во некои земји сега го продолжуваат инсистирањето за пократко работно време. Во Велика Британија, Конгресот на синдикатите повика на четиридневна недела, додека во Германија и Австрија некои иновативни колективни договори им овозможуваат на работниците да претпочитаат намалено работно време, наместо повисока плата. Но, иако работевме помалку во последните децении, потешко ни е да се релаксираме.

Луѓето често жалат што Џон Мејнард Кејнс направи грешка во 1930 година кога планираше премин во 15-часовна работна недела. Сепак, економистот знаеше дека нема да биде така лесно.

„Мислам дека не постои земја или луѓе кои со нетрпение очекуваат ера на слободно време и изобилство без страв“, напиша тој. „Затоа што сме обучувани да работиме премногу долго, а не да уживаме“.