Зошто падна вредноста на Етереум

64

Криптовалутата Ethereum изгуби над 20 отсто од својата вредност откако се префрли на протокол кој не е рударски кој овозможува драстична заштеда на електрична енергија за време на трансакциите.

Имено, пред некој ден споменатиот блокчејн ја заврши досега најамбициозната софтверска надградба во крипто светот, која ја нарече Merge. Тоа ќе овозможи идните трансакции со оваа криптовалута да заштедат 99 отсто од електричната енергија што досега се користела за истите намени.

Сепак, пазарот не реагираше позитивно на оваа промена. Ethereum достигна најниско ниво за два месеци, паѓајќи од 1.700 долари на околу 1.330 долари по дигитална монета. Зошто се случи тоа?

Првиот одговор на ова прашање е дека промените не се случуваат преку ноќ, што е случај и со оваа промена. Сè уште никој не забележал дека споменатата криптовалута почнала да штеди струја, ниту дека нешто драстично се подобрило во нејзиното функционирање. Аналитичарите велат дека промената во бизнисот што штотуку ја имплементира овој блокчејн систем треба да има долгорочни последици, кои ќе се видат дури во наредните години, се разбира доколку успее да реши уште некои технички проблеми и дека луѓето на интернет вети брз раст на вредноста Ethereum едноставно – непрофесионално.

Вториот се однесува на трендовите на пазарот. Вредноста на Ethereum паѓа откако ФЕД објави зголемување на каматните стапки за да ја спречи инфлацијата. Високите каматни стапки ги обесхрабруваат луѓето да инвестираат во ризични инвестиции како што се криптовалутите. Дополнителен проблем е што само два дена пред објавувањето дека е завршена надградбата на овој блокчејн систем, американските институции објавија дека инфлацијата во САД останува висока и дека ФЕД ќе мора повторно да дејствува. Потоа паднаа индексите на сите берзи, како и вредностите на криптовалутите. На пример, Биткоин повторно падна под 20.000 долари.