Зошто понежниот пол ја напушта лидерската позиција откако ќе ја добие?

45

Мажите и понатаму остануваат „резервирани“ за највисоките позиции во бизнисот, додека жените кои достигнуваат водечки позиции се соочуваат со непочитување на авторитетот во корист на машките колеги, покажуваат резултатите од истражувањето спроведено од McKinsey&Company, пренесува CNN.

Во истражувањето учествувале повеќе од 40.000 вработени во 55 компании, а истражувањето е спроведено со комбинација на податоци од 333 компании. Заедно, резултатите одразуваат повеќе од 12 милиони вработени во САД и Канада.

Менаџери во 60 проценти од случаите, мажи
Извештајот покажа дека на секои 100 мажи кои напредувале на менаџерска позиција, само 87 жени напредувале на скалата. Севкупно, 60 отсто од менаџерите во анализираните податоци биле мажи.

“Осма година по ред, првиот чекор кон менаџерските позиции ги кочи жените. Како резултат на тоа, мажите значително ги надминуваат жените на менаџерско ниво, а жените никогаш не можат да го стигнат. Едноставно има премалку жени за да напредуваат во високи раководни позиции“, се наведува во истражувањето.

Деградација по боја на кожа и како таа сè уште е присутна во деловниот свет. Секоја четврта менаџерска позиција е резервирана за жена, а само една од 20 е со различна боја на кожа.

„И покрај скромното зголемување на застапеноста во високиот менаџмент во изминатите осум години, жените – а особено жените во боја – остануваат драматично недоволно застапени во корпоративна Америка“, се вели во извештајот.

Микроагресијата почесто е насочена кон жените
Откри дека 37 отсто од женските лидери (на раководни или високи позиции) рекле дека имаат колега кој ја земал заслугата за нивната идеја, во споредба со 27 отсто од машките лидери.

За црните жени лидери, омаловажувањето е уште полошо. Студијата покажа, на пример, дека колегите имаат 1,5 пати поголема веројатност да кажат или имплицираат дека не се квалификувани за нивните работни места отколку жените лидери воопшто.

Од анкетираните жени лидери, 40 проценти рекле дека нивната различност, правичност и напори за вклучување не биле препознаени во прегледите на перформансите.

Жените почесто ги напуштаат лидерските позиции
Околу половина (49 проценти) од анкетираните жени лидери рекле дека флексибилноста е меѓу трите најголеми причини кога одлучуваат да се приклучат или да ја напуштат компанијата, во споредба со 34 проценти од машките лидери.

Исто така, жените лидери имаат повеќе од 1,5 пати поголеми шанси да ги напуштат своите работни места за да бараат позиција кај работодавач кој е повеќе посветен на различноста, правичноста и вклученоста.

„Жените лидери ги напуштаат своите компании со највисока стапка досега“, забележаа авторите на студијата.

Меѓу анкетираните жени, на возраст под 30 години, речиси две третини од нив рекле дека би биле заинтересирани за напредување на работа каде што лидерите ќе ја покажат рамнотежата помеѓу работата и животот што ја бараат за себе.