Зошто Русите натрупуваат злато?

50

Обемот на средствата што ги чуваат Русите во банките за благородни метали во август забележа драматичен скок од година во година за речиси 56 %, стои во најновата статистика објавена од Банката на Русија.

До 1 август 2021 година, средствата во злато и други благородни метали во банките се зголемија за 55,9 % од истиот датум минатата година. Во физичка смисла, тој се зголеми за 31,6 тони, на 88,2 тони од 56,7 тони пред една година, пренесува Russia Today (RT).

Руската Sberbank, во која државата има контролен удел, стана лидер со зголемување на салдото на депонирани благородни метали за 42,1 %, или 16,3 тони, додека Банката VTB забележа раст од 105,6% или 12,2 тони.

Забрзаниот раст на депозитите на благородни метали на руските резидентни клиенти започна во април 2020 година после рецесијата што се случи веднаш по кризата 2014/15 година и потајната стагнација, изјави за РИА Новости Максим Осадки, шеф на одделот за аналитика на Банката за корпоративни финансии.

“Овој тренд е резултат на напорот да се заштитат средствата од инфлација и ниски стапки на банките“, рече тој. Осадки додаде дека официјалната цена на златото паднала за 6,6 % од април 2020 година до август 2021 година.