Зошто тартуфите се толку скапи

46

Доколку сте виделе „тартуфи“ на менито во ресторан, сигурно сте ја забележале високата цена.

Оваа уникатна состојка секогаш додава една или две нули на сметката и ги тера луѓето да се прашуваат – зошто тартуфите се толку скапи?

Што е тартуф?

Тартуфите се ретки, погодни за консумација подземни растенија кои се слични, но различни од печурките. Печурките растат надвор од земјата, но тартуфите во суштина се подземни.

Иако сите тартуфи растат на ист начин, во светот постојат различни видови тартуфи. Најпознати видови се зимски бели, зимски црни, морско оревче црни, мошус црни, кинески црни, хималајски црни, летни црни, есенски црни и бели тартуфи.

Всушност, има повеќе сорти и под-сорти, но не сите вреди да се јадат. Иако се јадат, некои тартуфи имаат ужасен вкус или воопшто немаат. Така, само затоа што е тартуф не значи дека е вкусен производ.

Зошто тартуфите се толку скапи?

Тартуфите се скапи поради неколку причини. Прво, тие не се нешто што луѓето лесно можат да го посадат, одгледуваат или собираат – тие се диви и пребирливи за тоа каде растат. Тартуфите обично растат на места каде што има влага во топлите денови и студените ноќи.

Тие, исто така, претпочитаат да растат на одредени видови дрвја, вклучувајќи даб, бор и леска. Италијанските и француските провинции се особено популарни места за размножување, но некои видови растат и во северозападниот дел на Пацификот и Австралија. Тие растат бавно и не траат долго по излегувањето од земјата.

Откако ќе пораснат, следниот чекор е да ги пронајдете – што не е лесно. Ловците се потпираат на животни со одлично сетило за мирис за да помогнат во пронаоѓањето на тартуфите. Како што созреваат тартуфите, тие природно ослободуваат миризливи соединенија, привлекувајќи животни како што се свињите.

Сепак, ова може да биде проблем бидејќи овие свињи можат да јадат вредни тартуфи. Затоа ловците тренираат кучиња. Откако ќе ги најдат, ловците внимателно ги откопуваат тартуфите за да ги задржат недопрени – макотрпен процес што објаснува зошто се толку скапи.

Кои тартуфи се најскапи?

Зошто тартуфите се толку скапи е само дел од прашањето. Причината поради која луѓето плаќаат големи пари за нив е нивната арома и вкус. Луѓето го опишуваат вкусот на тартуфите како умами.

Сепак, не се сите тартуфи исти. Подостапна сорта се црните тартуфи бидејќи тие се поиздржливи, можат да се замрзнат и се помалку ретки од другите видови. Затоа можете да најдете евтини опции. Во меѓувреме, белите тартуфи се поскапи бидејќи се ретки, не траат долго и се помиризливи.