Зошто златото во 2022 година може да биде одличен облог

140

Цените на златото беа под притисок во изминатата година. За добар дел од аналитичарите, но и инвеститорите, биткоинот ја презеде улогата на заштитник на вредноста од почетокот на кризата со корона.

Во превод, златото стана помалку атрактивна инвестициска класа. Се чини дека овој тренд може да се промени оваа година. Златото би можело да тестира нови врвови од 2.100 долари за унца оваа година, велат некои аналитичари.

Слабоста на американскиот долар и инфлацијата се некои од факторите кои веројатно ќе ги зголемат цените на благородните метали, вели Дејвид Ленокс, аналитичар на пазарите на стоки во Fat Prophets за CNBC.

„Мислам дека цените на златото ќе бидат тестирани на рекордно ниво во 2022 година“, рече тој. Цените на златото се затворија на рекордни 2.063 долари во август 2020 година. Ленокс рече дека се чини дека сите индикации се дека доларот може да ослабне, иако тоа сè уште не се случило. Ако доларот ослабне, тоа би било ветер во грб за златото, додаде тој.

Во меѓувреме, инфлацијата во САД се искачи на близу 6%. Златото се смета за заштита од инфлација и расте како што доларот паѓа, но неговите рекорди во минатото беа слаби.

„Веруваме дека високиот момент на инфлација и намалувањето на американскиот долар ќе ја поттикнат цената на златото во текот на 2022 година“, додаде тој. Геополитичките тензии меѓу големите воени сили, исто така, би можеле да ги зголемат цените на златото порано од очекуваното, рече Ленокс.

Конкретно, посилно руско воено присуство долж границата со Украина, и тоа е „точка на фокус во која брзо може да се претвори во нешто катастрофално“, рече тој. „Ако тоа се случи, тогаш ќе видиме дека цената на златото реагира доста значајно и целната цена од 2.100 долари за унца веројатно би била достигната уште побрзо отколку што очекуваме“, заклучи тој.