10 најдобри цитати за инвестирање од инвестицискиот гуру Ворен Бафет

83

Ворен Бафет наполни 93 години на 30 август 2023 година. Долгогодишниот претседател и извршен директор на Беркшир Хатавеј е една од најпочитуваните деловни фигури на нашето време и инспирираше генерации инвеститори со неговата едноставна, прагматична филозофија и извонредно искуство.

Обсервер пишува дека можеби нема подобро време да се размислува за Легендарната мудрост на инвеститорот за животот и бизнисот, преку неговите познати цитати во интервјуата и годишните писма до акционерите – задолжително читање за менаџерите и претприемачите.

Топ 10 цитати на Ворен Бафет кои инспирираат инвестициски цели:

„Првото правило за инвестирање е не губи (пари). И второто правило за инвестирање е да не се заборави првото правило. И тоа се сите правила што постојат“. — Писмо до акционерите од 1985 г.

„Ако принципите станат застарени, тие веќе не се принципи“ – писмо до акционерите од 1988 година

„Далеку е подобро да се купат акции во добра компанија по фер цена отколку да се купи фер компанија по добра цена“ – писмо до акционерите од 1989 година.

„Само кога плимата ќе исчезне, ќе дознаете кој ја препливал“ – писмо до акционерите од 1993 година.

„Ако не можеме да најдеме можности во рамките на нашиот круг на јурисдикција, не го шириме кругот. Ќе почекаме“. — Писмо до акционери од 1995 г

„Она што го учиме од историјата е дека луѓето не учат од историјата“ – писмо до акционерите од 2004 година

„Најлошиот вид на бизнис е оној кој брзо расте, бара значителен капитал за да го поттикне растот, а потоа заработува малку или воопшто не заработува“ – писмо до акционерите од 2007 година.

„Цената е таа што ја плаќате. Вредноста е она што го добивате“. — Писмо до акционери од 2008 г.

„Едноставно правило ми го диктира купувањето: биди плашлив кога другите се алчни и алчен кога другите се плашат“. – интервју за Њујорк Тајмс, 2008 година.

„Никогаш не се исплати да се обложуваш против Америка. Поминуваме низ проблеми и не е секогаш мазно“. – Интервју за NBC од 2009 година