Што прогнозира Morgan Stanley за најважните суровини?

28

Со оглед на зголемената побарувачка на стоки од страна на зголемување на светско население, многу финансиски консултанти ги советува своите клиенти да инвестираат во суровини.
Аналитичкиот тим на Morgan Stanley ја преферира сојата, пченката и пченицата поради лошото време кое и штети на понудата.
Тие исто така сакаат металите, а особено златото и среброто, бидејќи лабави монетарна политика тера инвеститорите да бараат нешто со постабилна вредност. Од Morgan Stanley дури неодамна поставија најавените од Федералните резерви акција како пресвртна точна за највреден метал.
Еве што прогнозираат од Morgan Stanley за 14 од најважните суровини во светот:
Геополитичките тензии продолжува да влијае на цената на нафтата од сортата Брент.

Прогнозирање цена за 2012 година: 110 за барел

Цена во 2013 година: 115 долари за барел

Тензиите на Блискиот Исток и олеснувања монетарна политика на централните банки продолжуваат да ги поддржат цената на нафтата, иако со приближувањето на четвртиот квартал, од фундаментална гледна точка, цените треба да паднат на крајот на годината. Изгледите за 2013 година се за раст.

Покриеноста на природен гас ќе се намали до крајот на годината, што во крајна линија ќе се покачи цените

Просечна цена за 2012 година 2,74 долари за милион британски термални единици

Цена во 2013 година: 4.00 за милион британски термални единици

Прекумерната понуда продолжува да тежи на пазарот, но доцнењето на проектите за екстракција на нов гас може стрмнини работите кон рамнотежа на пазарот до крајот на 2012 година

Цените на алуминиумот ќе останат ниски поради премногу големата понуда и производство

просечна цена за 2012 година: 2.100 долари за метрички тон

Цена во 2013 г: 2.200 долари за метрички тон

Премногу големите стоковни резерви во светот и прекумерниот капацитет ќе влијаат на цената во двегодишен период.

Цената на бакарот ќе води кај индустриските метали поради загриженоста околу понудата

просечна цена во 2012 година: 7.900 долари на метрички тон

Цена во 2013 година: 8.300 долари на метрички тон

Проблемите околу понудата на бакарот ќе ја одржуваат цената на металот висока.

Покриеноста на никел останува голема, но цената најверојатно ќе  оди нагоре

Просечна цена за 2012 година: 17.800 долари за метрички тон

Цена во 2013 година: 18.300 долари за метрички тон