Двојно помалку патници во рускиот авиосообраќај во 2020 година

4

Руските авиокомпании во текот на минатата година превезле за 46% помалку патници поради пандемијата, објави тамошната агенција за воздушен сообраќај.

Минатата година со руските авиокомпании летале околу 69 милиони патници. Во декември се превезени повеќе од пет милиони патници, што е за 43% помалку одошто истиот месец претходната година.

Русија минатата година ги укина меѓународните воздушни линии поради пандемијата, а некои рути повторно се воспоставени.

Домашниот патен промет има голем пад поради рестриктивните мерки, но се повторно се враќа во нормала.

Фото: Freepik