240 минути дневно ги делат богатите од сите останати

65

Секој ден има 1.440 минути. Ова е она што сите го имаме. Сите сме еднакви во однос на времето.

А, повеќето луѓе, богати или сиромашни, користат околу 1.200 од овие минути за следните активности: работа, доаѓање и враќање од работа, поминување време со семејството, спиење, јадење, капење, тоалет, одржување на надворешниот изглед и облекување.

По сите овие активности остануваат околу 240 минути секој ден. Она за што богатите ги користат овие 240 минути ги издвојува од сите други.

Според студијата за навиките на богатите на американскиот автор Том Корли, за која интервјуирал 233 богати и 128 сиромашни луѓе во период од три години, богатите добро ги користат овие 240 минути на следниве начини, пишува CNBC.

Над 80% од нив трошат 60 минути дневно создавајќи соништа

Активностите за создавање соништа го вклучуваат остварувањето на сонот и целите зад него. Ова е обично нешто што не е поврзано со работата, како што е споредна активност за дополнителен приход и трошење време за создавање на еден или повеќе извори на приход.

Скоро 80% одвојуваат 60 минути дневно за да се подобрат или едуцираат во нешто

Богатите учесници во студијата велат дека редовно практикуваат некоја вештина и посветуваат време за да го зголемат своето знаење поврзано со оваа вештина, нивната кариера или индустрија. Оваа секојдневна навика им помага да ги задржат и подобрат своите имоти и знаење, што ги прави виртуози во она што го прават за да заработат пари.

Речиси секој троши 30 минути дневно на аеробни вежби

Аеробните вежби имаат голем број на придобивки:

* ја подобруваат менталната активност. Аеробните вежби го зголемуваат кислородот во крвта. Овој кислород на крајот стигнува до мозокот. Бидејќи мозокот користи 20% од нашето снабдување со кислород, зголемената концентрација на кислород во мозокот ги чисти и заздравува мозочните клетки.

*  подобрување на здравјето. Аеробните вежби ја зголемуваат циркулацијата на крвта, го снабдуваат телото со кислород, го зајакнуваат срцето, помагаат во намалување на ризикот од остеопороза, помагаат во намалување на крвниот притисок, помагаат во контрола на нивото на шеќер во крвта и го зголемуваат добриот холестерол.

Богатите, кои сами го собрале своето богатство, разбираат дека поздравите луѓе се разболуваат за помалку денови и имаат повеќе енергија, што доведува до поголема продуктивност на работа. Повисоката продуктивност ја прави личноста повредна за компанијата и клиентите, што значи повеќе вредност и на крајот повеќе пари.

*  го намалуваат ризикот од заболување. Кислородот е како сунѓер. Ги апсорбира слободните елементи (елементите кои предизвикуваат рак) и ги претвора во јаглерод диоксид. Крвта го носи овој јаглерод диоксид до белите дробови, кои го отстрануваат од телото со издишување во нашата околина. Аеробните вежби го намалуваат ризикот од многу болести, вклучувајќи прекумерна тежина, срцеви заболувања, висок крвен притисок, дијабетес тип 2, мозочен удар и одредени видови на рак.

* намалување на ефектите од стресот, што го подобрува имунолошкиот систем. Кога чувствуваме стрес, во нашето тело има домино ефект, кој го потиснува имунолошкиот систем и ја отвора вратата за болеста. Бидејќи аеробните вежби придонесуваат за целокупната благосостојба преку ослободување на одредени хормони, тие дејствуваат како ослободување од стрес.

* нè прават посреќни. Аеробните вежби придонесуваат за нашата целокупна благосостојба со ослободување на ендорфини, кои делуваат како природни лекови против болки.

Не можете да заработите пари од болнички кревет. Создавањето богатство бара добро здравје. Доброто здравје станува долговечност, што значи повеќе време за создавање повеќе богатство.

Речиси 90% од богатите луѓе трошат 30 минути дневно градејќи влијателни врски

Меѓу нив се:

* Вмрежување: тие се дел или раководат со деловни организации, непрофитни организации или трговски здруженија.

* Само поздравни повици: Тие повикуваат важни контакти само за да ги поздрават.

* Роденденски повици: Тие ги повикуваат луѓето важни за нив на нивниот роденден.

* Повици за важни настани: Повиците се важни за луѓе кои станале родители, се венчале, имале смрт во семејството итн. Повиците во такви случаи се од суштинско значење бидејќи овие настани се емотивни и емоциите создаваат силни спомени. Ќе се сеќаваат на вас и на вашиот повик.

Сите тие поминуваат време во релаксација и забава

Богатите кои не го наследиле своето богатство не се натлуѓе. Како и сите други, и тие треба да се релаксираат секој ден. Разликата меѓу нив и сите останати е што тие го ограничуваат ова време на не повеќе од еден час дневно.

Како го поминувате вашето време секој ден ги одредува финансиските околности во вашиот живот. Богатите создаваат секојдневни навики кои продуктивно го користат своето време. Тие се придржуваат до секојдневниот животен стил многу години.

Овие секојдневни навики имаат кумулативен ефект, кој на крајот се манифестира во форма на зголемување на богатството подоцна во животот.

Секоја продуктивна минута носи дивиденди во иднина во форма на виртуозни вештини и знаења, добро здравје и долговечност, посилни врски и поголемо богатство.

За богатите секоја минута е важна.