75% од приходот на рударите на биткоин оди на сметки за струја

13

Голем дел од приходот на рударите на биткоин оди за покривање на нивните сметки за струја. Според податоците на Digiconomist, анализирани од сајтот за блокчејн CryptoMonday, над 75% од приходот на рударите е за електрична енергија.

„Според една студија, една трансакција со биткоин троши околу 2.165 киловат часови електрична енергија. Тоа е она што едно обично американско семејство ќе го користи за 74 дена“, изјави Џонатан Мери, извршен директор на CryptoMonday.

Во срцето на енергетски интензивните процеси на биткоинот е неговиот консензусен механизам на работа, наречен доказ за работа (proof-of-work). Потребно е решавање на сложени равенки за да се добијат нови монети. За возврат, овие пресметки бараат специјализирана опрема со голема потрошувачка на енергија.

Една од главните критики за биткоинот е неговиот еколошки отпечаток, кој неговите критичари го опишаа како крајно неодржлив. Според една студија, активноста на биткоинот е одговорна за речиси 114 мегатони јаглерод диоксид годишно – волумен споредлив со оној на целата Чешка Република, на пример.

Иако монетата сè уште е далеку од широко распространета и користена, таа значително се зголеми во популарноста во последниве години, имајќи влијание врз животната средина.

Една од опциите за намалување на еколошкиот отпечаток на биткоинот е да се префрли на обновливи извори на енергија – опција на која прибегнуваат некои рудари.

Во други делови од секторот, дури има повици за префрлање на механизам за работа со помалку енергетски интензивен, како што е т.н. доказ за влог (proof-of-stake). Овозможува проверка на трансакциите од обичните потрошувачки уреди како што се мобилни телефони и десктоп компјутери.

Слична процедура се очекува да биде пренесена преку блокчејн мрежата на Ethereum, која ја одржува втората најголема криптовалута по пазарна капитализација – етер. Се очекува Ethereum да го замени механизмот за доказ за работа со доказ за влог во рок од една година.