Со литургија, закројување на лозите и богата музичка програма вчера во винаријата Стоби беше одбележан празникот Св. Трифун, заштитникот на виното и на винарите.
Голем број претставници од бизнис секторот, вински витези и советници присуствуваа на целодневната прослава. Настанот почна со молитва, осветување и закројување на лозите, а продолжи со настапи на популарниот бенд Љубојна и трубачот Џамбо Агушев, диџејот Џон Антонио и гудачкиот секстет на Пламенка Трајковска. Гостите уживаа во концертите и ги дегустираа новите премиум вина на Стоби, коишто беа промовирани во декември минатата година. Станува збор за Акација, Аура, Аксиос, Аминта, Вердо и Веритас, коишто го претставуваат најдоброто од најдоброто создадено од стручниот тим на винаријата.
Бериќетна година беше една од желбите споменати во молитвата кон Св. Трифун. Раководниот тим на Стоби, пак посочува дека се надева дека 2016-та година ќе биде исто толку добра колку и ланската.
“Задоволни сме од тоа како се развива нашата приказна и фокусирани сме кон тоа да продолжиме да чекориме по нагорна патека. Минатата година добивме огромен број на препораки и пофалби од вински стручњаци од реномирани медиуми како Вашингтон пост, Волстрит журнал, од винскиот советник на кралицата Елизабета итн. Бевме на најстариот вински натпревар во светот којшто се одржува во Словенија и се вративме со четири златни медали. Воедно голем чекор нанапред беше и промоцијата на вината од премиум линијата коишто во моментов се наш најсилен адут така што се надеваме дека Св. Трифун ќе продолжи да нè штити и оваа година“, вели Ана Јорданова, главен вински уредник во винаријата.
Стоби е модерно конципирана македонска винарија, лоцирана во општина Градско, веднаш до античкиот локалитет Стоби, од каде што го добива и своето име. Произведува повеќе од 15 различни типови на вино од кои дел се продаваат и на европскиот и американскиот пазар.
Севкупниот капацитет на Стоби е 4,5 милиони литри висококвалитетно македонско вино годишно, распределено во четири категории – премиум, елит, класик и традиционални. Производството се базира исклучиво на сопствените лозови насади, кои се простираат на површина од 600 хектари.