Лидерите на јапонскиот производител на лекови „Kobayashi Pharmaceutical “ поднесоа оставка.
На овој начин тие ја презедоа одговорноста за контаминацијата на додатокот во исхраната што можеби предизвикала смрт на 175 лица, соопшти Министерството за здравство.
Во март, Kobayashi Pharmaceutical објави дека ужалените семејства пријавиле пет смртни случаи поврзани со редовното консумирање на додатокот од ферментиран ориз beni kōji , според Japan Times.
Оризот beni kōji се ферментира со додавање на мувла. Се рекламира како додаток во исхраната кој го намалува високиот холестерол и крвниот притисок, но се користи и како боја за прехранбени производи. По консумирањето, клиентите пријавиле во компанијата симптоми како што се промена на бојата на урината, отекување на екстремитетите и замор.
Кон крајот на јуни, Министерството за здравство предупреди дека бројот на смртни случаи потенцијално поврзани со потрошувачката е значително поголем, а на почетокот на јули изјави дека семејствата пријавиле 175 смртни случаи веројатно поврзани со потрошувачката на фармацевтски производи Кобајаши.
Според Министерството, 492 лица биле хоспитализирани поради консумирање на ферментирани производи од ориз на Kobayashi Pharmaceutical, од кои 291 имале проблеми со бубрезите.
Kobayashi Pharmaceutical објави дека открила потенцијално токсична киселина произведена од мувла во процесот на ферментација.
Во вторникот, компанијата објави дека главниот оперативен директор и претседател Акихиро Кобајаши, и извршниот директор и претседател на Управниот одбор Казумаса Кобајаши, двајцата членови на основачкото семејство, поднеле оставка.
Одлуката е донесена „за да се разјасни извршната одговорност“, соопшти Kobayashi Pharmaceutical, изразувајќи сочувство до семејствата на починатите и извинувајќи им се на клиентите и партнерите.