
Во ерата на вештачката интелигенција, каде што пазарот на трудот се менува побрзо од кога било, извршниот директор на Scale AI, Џејсон Дроег, верува дека дипломите повеќе не се најважната работа. Наместо тоа, тој бара само три клучни квалитети на секое интервју за работа.
„Не можам да бидам експерт во сите области, па затоа го сведов процесот на вработување на три едноставни критериуми“, рече Дроег во подкастот „Ленис“. Тој ја наведува љубопитноста и способноста за решавање проблеми како прва карактеристика. „Барам љубопитни луѓе кои можат јасно да го објаснат својот начин на размислување“, објаснува тој.
Друга карактеристика е скромната соработка, односно способноста на кандидатот да придонесе во тимот без суета. „Кога го градев менаџерскиот тим за Uber Eats, се обидов да го гледам тимот како организам каде што силните страни се надополнуваат, а конфликтите се намалуваат“, рече Дроег.
Третиот квалитет што тој го смета за клучен е лидерството, но не преку авторитет, туку преку инспирација и прилагодливост. „Ако ги имате овие три квалитети, имате голема шанса да успеете во која било организација. Светот се менува брзо, па затоа прилагодливоста и отвореноста се поважни од ригидното искуство“, додаде тој.
Искуството повеќе не е клучно
Дроег верува дека на денешниот пазар на трудот, особено со подемот на вештачката интелигенција, искуството повеќе не може да се смета за главен критериум. „За некои експертски улоги, тоа е неопходно, но во повеќето случаи љубопитноста и желбата за учење се поважни“, истакна тој.
Други лидери од светот на технологијата делат сличен став. Алберт Ченг, поранешен директор за производи во Дуолинго и Грамарли, рече дека најуспешните работници честопати не се оние со најдолг стаж, туку оние со енергија, брзо размислување и посветеност на мисијата.
Рајан Рослански, директор на LinkedIn, размислува слично, кој верува дека иднината ќе им припаѓа на луѓето кои се подготвени да учат и да користат нови алатки, а не на оние со најскапи дипломи.