Адидас се соочува со пад на акциите на берзата

28

Акциите на германскиот спортски бренд Адидас паднаа за 2,4 отсто на берзата во Франкфурт, бидејќи раководството предложи намалување на годишната дивиденда за 79 отсто.

Новата ситуација го потресе самиот врв на компанијата, додека извршниот директор Бјорн Гулден се обидува да го реши деловниот проблем, пренесува Bloomberg.

Продажбата во азиско-пацифичкиот регион падна за 31 отсто во 2022 година, бидејќи Адидас не успеа да ги надмине широките бојкоти на западните брендови во земјата.

И покрај ветувањата дека ќе ја забрза одлуката, Гулден се повлече на најголемото прашање што го поставуваат инвеститорите: што ќе прави со непродадениот модел на опрема Yeezy од 1,3 милијарди долари?

Според компанијата, има од 15 до 30 проценти шанси да ги продадат преостанатите производи од неуспешната соработка со познатиот рапер Канје Вест.

Во случај менаџментот да реши да го отпише непродадениот дел од опремата „џизи“, се проценува дека тоа ќе ја намали добивката на компанијата за 500 милиони евра и ќе доведе до првата загуба на компанијата по повеќе од 30 години.

Гулден рече дека го заменува шефот на глобалниот бренд Брајан Греви, кој ја напушта компанијата и планира да го зголеми профитот во 2024 година со градење подобра свест за брендот.

Ситуацијата беше проблематична пред Адидас да ги прекине врските со раперот во октомври, откако тој даде серија антисемитски изјави.

Компанијата покрена постапка против раперот барајќи отштета, а спротивната страна поднесе противтужба.

Целиот инвентар на непродадени патики и облека во Адидас според податоците од декември се проценува на околу шест милијарди евра.