Аеродромот во Тирана е најпрометниот во регионот

84

Аеродромот „Мајка Тереза“ во Тирана во јануари годинава забележа 652.270 патници и со тоа стана најпрометниот аеродром во регионот.

Најмногу патници од Тирана забележале линиите кон Лондон (52.990 патници), Бергамо (46.769) и Рим (41.850).

Аеродромот во Тирана сè повеќе го користат патниците од Црна Гора, поради многу подобрата поврзаност со европските дестинации во споредба со аеродромот во Подгорица. Аеродромот во Тирана е оддалечен околу 140 километри од Подгорица и потребни се околу 2 и пол часа возење.

Според податоците објавени од аеродромот во Тирана, на второ место по бројот на превезени патници во јануари е аеродромот „Никола Тесла“ во Белград со превезени 569.572 патници, а на трето место е аеродромот во Софија со 551.659 патници. регистриран во текот на првиот месец од 2024 година.

Другите аеродроми на листата на топ 8 најпрометни забележаа значително помал број на патници. На трето место е Загреб (249.578 патници), а потоа следуваат Скопје (243.244), Сараево (77.454), Љубљана (75.196) и Братислава (68.192).