Акциите на Apple паднаа по премиерата на iPhone 13

46

Акциите на Apple паднаа за 1,4%, откако компанијата синоќа го претстави iPhone 13 и други нови производи. Според експертите, ова е нормално за секојa премиерa – акциите предвидливо растат пред објавувањето и паѓаат по него.

Аналитичарите, цитирани од CNBC, не гледаат ништо изненадувачки во падот на акциите на Apple – пред лансирањето на нов производ, котите на компанијата постојано растат, а на денот на настанот почнуваат да паѓаат.

Ова е затоа што во пресрет на презентацијата веќе постои позитивно очекување од настанот, но последователно возбудата се намалува. Како што посочуваат многу експерти, падот на акциите се случува кога тие веќе имале многу добра цена.

Меѓутоа, сега постои дополнителна причина за намалувањето. Акциите на Apple, и покрај предвидливоста на динамиката, паднаа доста остро – 3,31% од петокот. Ова се должи на неодамнешната судска одлука со која се одлучи дека Apple не може да ги наметне своите платежни решенија на програмерите.

Набљудувачите на пазарот забележуваат дека судската одлука може да има долгорочно влијание врз приходите на компанијата.