Акциите на Pfizer падна поради проблеми со превоз на вакцините

14

Акциите на Pfizer паднаа 3,1% откако Dow Jones извести за проблеми со превоз на вакцините за коронавирус.

Pfizer и BioNTech се надеваа дека ќе пуштат 100 милиони вакцини ширум светот до крајот на 2020 година, но планот сега е намален на 50 милиони, објави Dow Jones. Компанијата сè уште очекува да пуштат повеќе од милијарда дози во 2021 година.

“Зголемувањето на синџирот на снабдување со суровини траеше подолго отколку што се очекуваше“, изјави за Dow Jones портпаролката на компанијата.

Фото: Freepik