Ако можеш да помогнеш – помогни. Ако не, барем не прави штета

61

Далај Лама, духовен лидер на луѓето од Тибет, писател, филантроп, социјален активист и добитник на Нобелова награда. Тој е еден од најпознатите мудреци, чии животни принципи се одликуваат со неверојатна јасност и едноставност.

Целта на животот – да бидеме среќни. Не знаеме што ќе се случи во иднина, но нашето срце живее во надеж. Тоа е она што ни помага да продолжиме понатаму

Лутината и возбудата нè прават поподложни на болеста. Ако умот е мирен и зафатен со позитивни мисли, телото нема да биде лесен плен за болеста

Ако можеш да помогнеш – помогни. Ако не, барем не прави штета

Запомнете дека не секогаш она што го сакате е навистина она што ви треба.

Бидете подготвени да ги смените вашите цели, но никогаш не ги менувајте вашите вредности

Сите ние треба да имаме сочувство, и ако го немаме, тогаш ниту политичар ниту волшебник нема да може да ја спаси планетата

Фото: Pixabay