Акциите на Леново паднаа за три отсто

43

Акциите на Lenovo, најголемиот светски производител на персонални компјутери, паднаа за повеќе од три отсто во четвртокот, откако соопштија дека приходите паднале за околу 25 отсто во вториот квартал поради послабата глобална побарувачка.

Нето приходот што го делат акционерите падна за 66 отсто на годишно ниво на 177 милиони долари. Продажбата на компанијата падна уште повеќе на домашниот пазар во Кина отколку на другите пазари. Проценките на аналитичарите беа дека нето приходот ќе биде 235 милиони долари. Вкупниот приход на компанијата, исто така, не ги исполни очекувањата на 12,9 милијарди долари.

И покрај ова, компанијата соопшти дека останува оптимист за иднината поради потенцијалното зголемување на побарувачката за сервери за вештачка интелигенција. Компанијата Леново планира да инвестира повеќе од една милијарда долари во развојот на бизнисот со вештачка интелигенција во следните три години, пишува Financial Times.

Несигурноста во времето на закрепнување на побарувачката за компјутери и опрема може дополнително да ги замагли деловните изгледи на Lenovo, велат аналитичарите на Goldman Sachs. Жестоката конкуренција во индустријата за сервери за паметни телефони и вештачка интелигенција, исто така, може да влијае на изгледот на Lenovo, известува SCMP.

Од друга страна, порастот на побарувачката за сервери за вештачка интелигенција може да предизвика уште еден круг на раст за Lenovo. Компанијата со седиште во Пекинг претстави тип на сервер кој е прилагоден на домашниот пазар, каде што голем број компании, како Baidu и SenseTime Group, развиваат услуги за вештачка интелигенција.