Акциите на Volvo потонаа за 25 отсто поради една одлука на матичната компанија

54

Акциите на Volvo Cars паднаа за дури 25 отсто откако нејзината матична компанија Zhejiang Geely Holding Group почна да продава околу 100 милиони акции на шведскиот производител на автомобили.
Акциите на Volvo кои котираат на Стокхолм ја завршија сесијата со пад од 11 отсто, откако направија одредени загуби. Претходно во текот на денот цената на акцијата падна за цели 14 отсто и достигна рекордно ниско ниво, покажуваат податоците на Ројтерс. До денес тие се намалени за речиси 25 проценти.

Geely во соопштение претходно во петокот рече дека ќе издаде дополнителни акции на Volvo, што е во согласност со нејзината долгорочна стратегија.

Се вели дека овој потег е дизајниран да ја зголеми ликвидноста на Volvo и „да понуди повеќе можности за создавање одржлива долгорочна вредност за институционалните и малопродажните инвеститори“.

Geely и понатаму ќе држи 78,7 отсто од акциите на Volvo по продажбата, се вели во соопштението. Претходно поседуваше околу 82 отсто. Акцијата беше продадена со значителен попуст, а продажбата изнесуваше околу 350 милиони долари.