Алкалоид партнер за увоз на кинески вакцини

124

Кинеските вакцини во земјата ќе стасаат кон средината на месецов, кажа премиерот Зоран Заев, објаснувајќи дека во тек се постапки за нивна набавка и испорака. Истакна дека во разговорите со САД и НАТО е констатирано дека набавката на вакцините не е геополитичко прашање, туку суверено право на секоја држава.

“Законските решенија се утврдени. Оваа недела ќе се заокружи постапката за негде од 10 до 15 февруари да добиеме и кинески вакцини. Се работи за начин по пат на преговарање за да се постигнат максимално компетитивни услови за да можеме час поскоро да ја обезбедиме и кинеската вакцина“, рече Заев, додавајќи дека е обезбеден и партнер – фармацевтската компанија Алкалоид, доколку има потреба да се оди преку партнер.

Фото: Facebook